Lazer İle Hemoroid Tedavisi

AMELİYATSIZ KANSIZ BIÇAKSIZ LAZER İLE HEMOROİD TEDAVİSİ HEMOROİD (BASUR)

Halk arasında “basur” olarak bilinen Hemoroid hastalığı anüs (bağırsağın son çıkış kısmı) bölgesinde normalde bulunan damar belirginleşmesi ve sarkması sonucu oluşan rahatsızlığı verilen isimdir.

İç ve dış hemoroid damar yumağındaki belirginleşmeye göre iki ana çeşidi olmakla birlikte çoğunlukla iç hemoroidlerin belirginleşerek makatın dışına sarkması şeklinde görülür.

BELİRTİLERİ

-Makatta ağrı,kaşıntı,akıntı
-Makattan kan gelmesi
-Tuvalet sonrası ele gelen şişlik
-Tuvalet sırasında ağrı ile birlikte olan kanama, daha çok çatlaklara bağlı olmakla birlikte dış hemoroitlere bağlı olarak da oluşabilir.

LAZER İLE TEDAVİ
Uygun anestezi altında 5-15 dakika arası süren bir operasyon ile hemoroidpakesi “Lazer Işığı” ile büzüştürülür. Ameliyat sonrası ağrı yok denecek kadar azdır. Hasta aynı gün taburcu olmakta ve günlük yaşantısına devam edebilmektedir.

LAZER TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI:
Çok küçük bir kesi olur. Doku alınmaz. Makat kasının, cildini ve dokusunu en iyi şekilde korunması, kısa sürede iyileşme..

HEMOROİD ÇEŞİTLERİ

1. Derece Hemoroid 
Görünür bir bulgu yoktur, endoskop denilen alet yardımıyla teşhis edilebilir. Anusten 2-4 cm yukarda hafif kabarık
şeklindedir. Yüzeyi tahriş olursa kanama olabilir. Genellikle tek bulgusu seyrek görülen kanamadır. Kanama taze
kırmızı kan şeklinde olur. Hemoroid memesi üst kısımda hafif kabarıklık şeklinde görülür yüzeyi tahriş olduğunda
kanama eğilimindedir. Genellikle ara sıra kanama dışında ciddi bir şikayet yapmazlar. En etkili ve ekonomik
tedavisi lazerle tedavidir.

2. Derece Hemoroid 
Hemoroid memesi makattan 1-2 cm lik kabarık kırmızı alan şeklindedir normalde farkedilmez ancak ıkınıldığında dışarı kadar çıkar ve hasta eliyle hissedebilir. Hasta kalktığı anda müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden içeri çekilir. Kanama olabilir zamanla kansızlığa yol açabilir. Bazen şiddetli ıkınmayla makat dışına çok çıkar ve geri içeri giremez çok şiddetli ağrı olur bu durum boğulmuş basur (trombozehemoroid) olarak tanımlanır.
Tedavi: En uygun tedavisi lazer veya boğma yöntemleridir. Bu yöntemler ameliyatsız yöntemler olarak adlandırılabilir. Bu işlemlerle hasta işine hemen dönebilmektedir.

3. Derece Hemoroid (basur) 
Hemoroid memesi 1-2 cm lik kabarıklık şeklinde farkedilir ıkınmakla dışarı çıkar hasta elle yardım etmedikçe kendiliğinden içeri giremez. Kanama eğilimi vardır. Kanama dışında ağrı,kaşıntı,ıslaklık ve dolgunluk hissi en fazla rastlanan şikayetlerdir. Tedavi: Dışarı çıkma miktarına göre lazer, lastik band tercih edilebilir.

4. Derece Hemoroid
Tedavisi ertelenen hemoroid zamanla daha ileri aşamalara geçer, 4.derecede artık ileri hemoroiddir. Dışarda hissedilen basur memeleri artık içeri girmez. Hasta otururken hemoroidler dışarıda olduğu için ağrı, genel olarak ıslaklık hali, kanama yeterince temizlenememe gibi şikayetler yapabilir. Tedavisi cerrahi veya evre küçültücü ameliyatsız yöntemlerdir.

 

 

HEMOROİD TEDAVİSİNDE LAZERİN AMELİYATA GÖRE AVANTAJI
MÜDEHALE NORMAL AMELİYAT HEMOROİD BASUR
NARKOZ VAR YOK
TEDAVİ SÜRESİ 15-20 DAKİKA 5 DAKİKA
TEDAVİ SONRASI POZİSYON YÜZ ÜSTÜ İSTENİLDİĞİ GİBİ
HASTANEDE YATIŞ 1-2  GÜN GEREKMEZ
AĞRI 1-2 GÜN ÖNEMSİZ DÜZEYDE
TEKRARLAMA İHTİMALİ %1-10 %1-10
TEDAVİ SONRASI BAKIM 2 HAFTA YOK
DİKİŞ ALDIRMA YOK YOK
İŞE DÖNÜŞ 2 HAFTA 1 SAAT