Mesane Kanseri Nedir?

Mesaneyi oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasına mesane kanseri denir. Mesane kanseri idrar kesesinin içini döşeyen hücre tabakasından kaynak alır. Eğer bu hücre çoğalması yalnızca mesanenin yüzeyel katmanı ile sınırlıysa buna yüzeyel mesane kanseri denir. Eğer hücre çoğalması derinleşip kas ve yağ tabakasına da geçerse buna derin (invaziv) mesane kanseri denir.

Kas tabakasına geçmiş mesane kanseri çevre dokulara yayılabilir. Kan dolaşımı sayesinde dokulara ulaşıp uzak metastaz yapabilir, akciğer, karaciğer gibi organlara atlayabilir.

BELİRTİLERİ VE RİSK GRUPLARI

Tam olarak sebebi belirlenmemiş olan bu hastalığın her yaşta görülmesi mümkün olduğu gibi, çoğunlukla 60 yaş üstünde görüldüğünden ileri yaş hastalığı olarak düşünülebilir. Kadınlara göre erkeklerde 3 kat daha fazla görülen bu hastalığın en önemli sorumlusu, sigara kullanımıdır.

Sigara içmeyenlere göre içenlerde 10 kat daha fazla rastlanan bu kanser, genetik yatkınlığı olanlar ile kimyasal maddelere uzun süre maruz kalanlarda da (boya, lastik, deri vb sanayiilerinde çalışanlar gibi) sıklıkla gözlenmektedir.

Tekrarlayan idrar yolu hastalıklarında, böbrek taşı rahatsızlığı olanlarda, uzun süre sonda kullanmak zorunda olanlarda mesane kanseri riski artmaktadır.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

  • İdrardan gözle görülür kan gelmesi,
  • İdrarda yanma
  • İşeme esnasında ağrı ve sık idrara çıkma isteği

Bu şikayetler basit idrar yolları iltihabı ile benzer şikayetler olduğundan pek önemsenmez, fakat özellikle risk grubundaki kişilerde bu şikayetler olduğunda mutlaka doktora başvurmalıdırlar.

TEŞHİS İÇİN YAPILMASI GEREKENLER;

  • İdrar Tahlili, İdrar Kültürü
  • Ultrason incelemesi
  • Böbrek röntgeni ( IVP veya Tomografi )
  • İdrarda tümör hücresi araştırılması (NMP 22 (Nükleer Matriks Protein 22) veya sitoloji)
  • Sistoskopi ( Mesaneye ışıklı kamera sistemi ile bakma işlemi)

MESANE KANSERİNİN TEDAVİSİ:

Mesane kanserindeki en büyük risk, nüks oranı en yüksek kanserlerden biri olmasıdır. Bu yüzden hastanın doktorunun önerdiği şekilde kontrollerini aksatmamalıdır. Hastalığın tedavi şekli tümör kazındıktan (TUR) sonra elde edilen patoloji raporuna gore belirlenir.

MESANE KANSERİNİN TEDEVİSİNDE ÖNEMLİ FAKTÖRLER;

Tümörün evre ve derecesi,
Tümörün yeri,
Tümörün sayısı,
Tümörün büyüklüğü,
Hastanın yaşı ve genel sağlık durumudur.

PATOLOJİ RAPORUNA GÖRE TEDAVİ ŞEKİLLERİ;

1- YÜZEYEL MESANE TÜMÖRLERİ: Tümör mesane iç yüzeyini geçmemiştir. Tümörün çıkarılması ve mesane içerisine ilaç verilmesi ile tedavi yapılır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ;

  • 3 ayda bir sistoskopi ile takibi
  • Mesane içerisine kemoterapi ilaçlarının haftalık olarak verilmesi.
  • Mesane içerisine haftalık olarak 6 hafta süre ile hafifletilmiş tüberküloz mikrobunun verilmesi.

2- DERİNE İŞLEMİŞ MESANE TÜMÖRLERİ: Tümör mesane adale tabakasına girmiştir. Mesanenin çıkarılması ve/veya ışın tedavisi, ilaç tedavisi ile tedavi yapılır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ;

CERRAHİ:
Cerrahi Radikal sistektomi denen yöntem ise, bölgesel lenf bezleri ve mesanenin olduğu gibi parçalanmadan çıkartılmasını takiben, yapay mesane barsaklardan alınan parçalarla yapılır. Daha sonra yapay mesane anüse, cilde ya da eski idrar kanalına bağlanabilir. Bu operasyon da laparoskopide ki son yıllardaki gelişmeler neticesinde laparoskopik ya da robot yardımı ile de yapılabilmektedir.

KEMOTERAPİ:
Radyoterapi (şua) gibi tedavi alternatifleri sözkonusudur.

3- UZAK YAYILIMLI MESANE TÜMÖRLERİ: Tümör mesane dışına taşmış ve uzak organlara sıçramıştır. Bu evrede kemoterapi adı verilen ilaç tedavisi yapılır.